Kulhollinen hyvää - kaiken parantava kitchari

24.02.2024

Mitä jos tänä vuonna tarjoaisitkin itsellesi vain parasta? Mahdollisten soimaavien ajatusten ja karsimiselle ja kiristämiselle perustuvien lupausten sijaan kokeilisitkin kuulla, sallia ja antaa tilaa, ravita kaikkien aistiesi kautta paitsi fyysistä kehoasi, myös koko olemustasi. Sattvan – puhtaan harmonian ja rauhan gunan – ohjaamana lipuisit kuin huomaamatta kohti luonnollista tasapainoa, jolla on tapana levitä myös ympäristöön. Kuulostaako hyvältä?

Nykymaailmassa agnimme, ruoansulatuksemme tuli, on kovilla. Ympäristön ärsykkeet, ajatuksemme ja tunteemme ovat agnille sulatettavaa siinä missä syötävä ravintokin, ja nämä kaikki vaikuttavat suoraan tietoisuuteemme ja hyvinvointiimme kaikilla tasoilla. (Agnin merkityksestä ja toiminnasta voit lukea lisää edellisestä blogikirjoituksesta.) Ayurveda huomioi ihmisen kokonaisuutena ja neuvoo tasapainon löytyvän lempeyden ja sattvisen elämäntavan kautta. Vaikka emme välttämättä pysty vaikuttamaan kaikkeen, onneksemme meillä on kuitenkin valtaa siihen, kuinka asioita sulattelemme ja miten niihin suhtaudumme. Ayurvedan ja joogan opit tarjoavat tasapainon löytämiseen moninaisia keinoja muun muassa oikeasta ravinnosta meditaatioon ja pranayamaan, hengitysharjoituksiin. Tässä kirjoituksessa keskityn yhteen hyvin yksinkertaiseen ja konkreettiseen ayurvedan tarjoamaan välineeseen, josta voi hyvinkin tulla luottokumppanisi.

Kitchari tai khichri, khichadi, khichdee, khichadi, khichuri (bengali), khechidi (odia), kisuri (sylheti), khichari, kitcheree, kitchree – rakkaalla lapsella on monta nimeä – on ayurvedan ihmelääke, maukas ja ravitseva ateria, jota on perinteisesti käytetty kaikenlaiseen toipumiseen ja sairaudenhoitoon. Yksinkertaisimmillaan se valmistetaan mung dalista, riisistä, gheestä ja mausteista. Kitchari on ihanteellisesti sulavaa, agnia hellivää ja sisältää täydellisessä tasapainossa tarvittavat ravintoaineet. Oikein valmistettuna se tasapainottaa kaikkia doshia.

Kitchari on todellinen aarre ja mitä mainioin kehoa ja mieltä hellivä lohturuoka. Kun sen makuun on kerran päässyt, keho tietää mitä haluaa. Paitsi paastoksi, kitchari sopii erinomaisesti myös osaksi arjen aterioita ja sitä voikin muunnella aina pelkistetystä ja puhtaan lääkinnällisestä paastoruoasta ravitsevampaan herkkuateriaan – mahdollisuudet ovat rajattomat. Siitä on useita eri versioita eri puolilta Intiaa. Ohessa on ohje kevätpuhdistukseen räätälöityyn versioon. Ydin on ayurvedisessa valmistustavassa, raaka-aineiden ominaisuuksien ymmärtämisessä ja oikeassa yhdistelyssä, joka tekee ruoasta ihanteellisesti sulavaa.

Mung dal tarkoittaa kuorittuja ja halkaistuja mungpapuja, joista käsittely tekee palkokasville poikkeuksellisen helposti sulavan ja kaikille doshille soveltuvan. Saadakseen kitcharin lääkinnälliset ominaisuudet on tärkeää käyttää nimenomaan mung dalia kokonaisten papujen sijaan. Kitcharissa käytettävä riisi on yleisimmin ayurvedassa arvostettua valkoista basmatiriisiä. Talvella agnin ollessa vahvempi voi käyttää myös tummaa basmatiriisiä, mutta erityisesti paastoon helpommin sulava valkoinen riisi soveltuu paremmin.

Dalin ja riisin suhdetta sekä gheen ja nesteen määrää voi muokata tarpeen mukaan: kaphalle hieman vähemmän riisiä ja öljyä ja enemmän dalia, vatalle taas päinvastoin. Kapha voi paremmin vähemmällä nesteellä ja vatalle ruoan kosteus, jopa keittomaisuus, on hyväksi. Paastotessa myös gheen ja suolan määrä on ainakin aluksi hyvä pitää hyvin maltillisena, mutta vatalle öljyisyyden säilyttäminen on tärkeämpää. Kokeile talvella juuresten, lämmittävien mausteiden, tumman riisin tai vaikka bulgurin tai muun täysjyväviljan kera, kesällä kepeämpänä versiona basmatiriisin, fenkolin, tuoreen korianterin ja limemehun kanssa. Muuntele kitchariasi kehotyyppisi, kulloisenkin tilasi ja vuodenajan mukaan ja saat aina täydellisesti tilanteeseesi sopivaa, tervehdyttävää, energisoivaa ruokaa.

Kitcharipaastolla yksinkertaisimmillaan päivän ateriat voivat muodostua kolmesta kitchariannoksesta ja mahdollisesti hedelmistä (vatalle). Paasto voi kestää esimerkiksi muutamasta päivästä viikkoon tai kahteen, tarpeiden ja mahdollisuuksien mukaan. Tämänkaltainen monodieetti antaa ruoansulatukselle lepoa ja elimistölle aikaa puhdistua hellästi. Kitcharipaasto on helpoin, tehokkain ja mukavin tietämäni itsehoitokeino lähes kaikkeen, sillä sen teho perustuu kaikkia doshia tasapainottavaan vaikutukseen, aman eli kuona-aineiden poistoon ja ruoansulatuksen levon myötä myös mielen tyyntymiseen ja puhdistumiseen, siirtymiseen kohti sattvista olotilaa.

Kitchari on mitä parhain ruoka erityisesti nyt lopputalveen ja kevääseen, kun lähestymme aikaa, jolloin talven myötä varastoitunut kapha alkaa sulaa ja lähteä liikkeelle aiheuttaen muun muassa limaisuutta, uupumusta ja turvotusta. Mikäli kapha on muutenkin koholla tai se on kehotyyppisi hallitseva dosha, ja varsinkin jos sinulla on taipumusta kausiallergioihin, suosittelen lämpimästi ennakoimaan nyt ja pitämään puhdistavan ja uudistavan kitcharipaaston. Sen myötä saat kepeän ja vaivattoman nousun kevääseen ja voit nauttia luonnon heräämisestä täysin voimin! (Linkin paasto-ohjeisiin löydät kirjoituksen lopusta.) Vaikka et ryhtyisi varsinaiseen paastoon, jokainen kitchari vie sinua kulho kerrallaan kohti tasapainoa.

Huom!
Kitcharin-ystävän ykköshankinta ja luottokumppani on ateriatermos. Siinä kitchari kypsyy itsekseen lounasaikaan mennessä ja alkukokkaus vie vain muutamia minuutteja. Tällä pienellä panostuksella säästyt päänvaivalta eväiden suunnittelussa, saat aina taatusti sinulle sopivaa, rakkaudella valmistettua lääkinnällistä ruokaa, lämpimän aterian ilman mikroaaltouunia etkä ole enää riippuvainen lounasruokaloiden tarjonnasta. Saattaa myös käydä niin, että käyttämällä muutaman minuutin aamurutiineistasi kitcharinvalmistukseen parannat koko päivän vireystasoasi ja hyvinvointiasi huomattavasti. Ayurvedan oppien mukaan ruuan satvisuus säilyy noin 24 tuntia valmistuksesta ja on parasta nautittuna heti valmistuksen jälkeen.

Kevätkitchari (1 annos)
Resepti on laadittu kevätpuhdistusta ja kaphaa ajatellen. Mikäli pittasi on koholla, käytä tarpeen mukaan vähemmän mausteita, erityisesti sulkeissa olevia.

0,75 dl mung dalia (luomulaatuista mung dalia on saatavilla hyvinvarustetuista luontaistuotekaupoista sekä verkkokaupoista, kuten www.satnam.eu)
0,25 dl basmatiriisiä
1-2 tl gheetä (kaphalle niukemmin varsinkin keväällä)
1-2 kolikon kokoista palaa tuoretta luomuinkivääriä hienonnettuna
½ tl fenkolinsiemeniä
½ tl juustokuminansiemeniä (jeera)
½ tl korianterinsiemeniä
1-2 kardemumman kotaa avattuna
(¼ tl sarviapilansiemeniä, ¼ tl sinapinsiemeniä, muutama curryn lehti)
½ tl juustokuminaa jauhettuna
½ tl kurkumaa
½ tl garam masalaa
(veitsenkärjellinen hingiä eli asafoetidaa)
laadukasta suolaa

kourallinen kasviksia, esim. joitakin näistä: vihreät murtopavut, fenkoli, varsiselleri, parsakaali, palsternakka, pinaatti
0,6-1 l vettä tai maun mukaan
tuoreita tai kuivattuja yrttejä esim. korianteria, persiljaa, tilliä
limen tai sitruunan mehua

Huuhtele pavut ja riisi huolellisesti. Kuumenna ghee ja herättele siinä kokonaiset mausteet. Lisää sitten jauhetut mausteet ja hämmennä nopeasti. Lisää pavut ja riisi, sekoita ja lisää vesi. Lisää pilkotut kasvikset niiden kypsymisajasta riippuen hieman myöhemmin. Kypsennä miedolla lämmöllä kannen alla n. 30 min tai kunnes pavut ovat menettäneet rakenteensa. Mausta suolalla, yrteillä ja purista päälle hiven sitrusmehua. Nauti!

Annina Virva